NAGYKŐRÖSI
REHABILITÁCIÓS SZAKKÓRHÁZ és
RENDELŐINTÉZET
CITY HOSPITAL

Kórházi osztályok

Rehabilitációs Osztály

Mozgásszervi rehabilitáció


Osztályvezető főorvos:    Dr. Lámfalusi Péter
Szakorvosok:                     Dr. Miklós Márta,  Dr. Rácz Tibor, Dr. Kiséri-Nagy Ildikó, Dr. Lőrinczi Ilona,
                                              Dr. Trencsényi-Stadler Ildikó, Dr. Kolozsvári Csilla
Főnővér (f.sz.):                    Kissné Jekkel Sarolta
Főnővér (1.em.):                  Szűcs Mónika
Vezető gyógytornász:       Török Erzsébet

Betegfelvételi adminisztráció: Szilágyi Tivadarné, Szűcsné Orsányi Andrea
Tel: 53/ 351-444/167

Osztályunk 1995-ben kezdte meg működését. Jelenleg 112 ágyon fogadhatunk betegeket.
Kórházunk három megyehatár találkozásának közelében fekszik. Pest megye déli-, keleti területének ellátása mellett így számos alkalommal jelentkezik igény a Szolnok megyei, illetve Bács  megyei betegek ellátására, mivel kórházunk, illetve osztályunk felszereltsége (személyi, tárgyi feltételek) lehetőséget nyújt a súlyosabb betegek rehabilitációjára is.
Részlegünkön cerebrovascularis (stroke), perifériás érbeteg, amputált, traumás (elsősorban polytraumatizált és különböző gerincvelő sérültek), különböző chronikus neurológiai (pl. sclerosis multiplex, Morbus Little, ALS, stb.), idegsebészeti műtétek utáni, chronikus reumatológiai és ortopédiai  betegek kezelése történik.
A felvételre előzetes vizsgálat vagy konzílium után előjegyzés alapján kerül sor.
Az osztályunkon elvégzett kezelések hatékonyságát a betegek felvételekor és hazabocsátásakor tesztekkel mérjük.
A tesztekkel a beteg állapotváltozása, funkcióinak javulása jól nyomon követhető és a későbbiekben elvégzett controll vizsgálatoknál kapott eredmények összevetésével tudjuk elbírálni a további szükséges kezeléseket, illetve beavatkozásokat.
A gyógytorna , fizikoterápia során alkalmazott kezeléseket egyénre szabottan igyekszünk összeállítani. Ennek megfelelően több programot állítottunk össze:
Részletes képes összefoglaló a mozgásszervi osztályról itt!
II. Rehabilitációs Osztály

Kardiológiai rehabilitáció

Osztályvezető főorvos:   Dr. Oroszi Sándor
Főorvosok:                         Dr. Tóth-Baranyi Zsuzsanna
Főnővér:                              Szűcsné Balog Andrea

Betegfelvételi adminisztráció: Petrik Zsuzsanna
Tel: 53/ 351-444/121
     
A kardiológiai rehab. osztály keresztmetszete

Kórházunk életében egy új momentumot jelentett a rehabilitációs osztály és ezen belül a Kardiológiai Rehabilitáció  létrehozása. 1995-ben indultunk el, a kezdeti nehézségeket fokozatosan leküzdve jelenleg egy jól működő, komoly feladatokat ellátó 33 ággyal rendelkező osztállyá fejlődtünk.
Elsosorban természetesen pest-megyei betegeket kezelünk, de az ország bármely pontjáról jelentkező pácienseket is ellátjuk.
Profilunk a kardiológiai beteg rehabilitációja, főleg a szívműtéten átesett betegek, a szívizom infarktust túlélő, a szívelégtelenségben szenvedő betegek rehabilitációja. Természetesen más szívérrendszeri betegségben szenvedőket is el tudunk látni.
Betegeink a felvételi vizsgálatot követően különböző mozgás terápiában vesznek részt a gyógyszeres kezelés mellett. Ezen kívül még diétás tanács adásával, orvosi felvilágosítással és egészségügyi neveléssel is szolgálunk.
Ápoló személyzetünk magasan kvalifikált, minden sürgősségi szituációra fel van készítve. Lelkiismeretesen végzik munkájukat, a betegelégedettségi felméréseink rendszerint kifogástalan ápolásról tanúsítanak.
Betegeinket rehabilitációs kezelésük után is követjük, szakrendelésünkre hívjuk vissza időszakonként kontrollra.
A szakrendelésen ezen kívül az akut betegeket is ellátjuk, gyakran innen irányítjuk oket különböző invazív vizsgálatokra (Szívkoszorúér katéterezés, műtét). Műszerezettségünk megfelelő, minden alapvizsgálatot el tudunk végezni - EKG, EKG Holter, ABPM, szívultrahang, terheléses vizsgálat.
Az orvosi team állandó jelleggel továbbképzi magát.
Úgy gondoljuk, hogy a többi osztállyal együttműködve megpróbálunk egy jó minőségű egészségügyi központot létrehozni Pest-megye déli részén. A megye kb. 650-700.000 lakosának szüksége van ezekre a rehabilitációs ágyakra, mivel a megyében egyedülállóak vagyunk.
Betegeinknek jobbulást és jó egészséget kívánunk.
Belgyógyászati Osztály


Osztályvezető főorvos:     Dr. Mohay András
Főorvosok:                           Dr. Szabó Károly,
Szakorvosok:                      Dr. Zsigmond Zita,  Dr. Micula Hajnalka                                   
Főnővér:                               Kovácsné Tanács Erika

Betegfelvételi adminisztráció: Kucsera Csilla, Tóth Zsoltné
Tel: 53/ 351-444/264

A Rehabilitációs Szakkórház Belgyógyászati Osztálya 50 krónikus ágyon működik.
Feladata Nagykörös város és közvetlen környezete mintegy 32000 ember belgyógyászati jellegű ellátása, illetve a regionális feladatokkal bíró Rehabilitációs Osztály belgyógyászati jellegű szakmai hátterének biztosítása.
A betegek elhelyezése korszerű, mindent igényt kielégítő 2, illetve 4 ágyas fürdőszobás kórtermekben történik. A kórtermek egyéb kényelmi szolgáltatással is bírnak, a szükséges szakmai feltételeken túl, mint pl. TV csatlakozás, vagy ágy melletti telefon.
A diagnosticus lehetőségek a kor színvonalának megfelelőek, helyben található természetesen a hagyományos rtg, az ultrahang, de színes doppler is, vagy echocardigraphia. Hasonlóan korszerű felszereltségű az osztály részeként működő endoscopos laboratórium is. Itt lehetőség van a videoendoscopokon keresztül kisebb beavatkozások elvégzésére is, elsősorban polypectomiára.
A napi diagnosticus szükséglethez elengedhetetlen korszerű eszközök, mint a CT, vagy MRI vizsgálat is könnyen hozzáférhető a szomszédos kórházakban a CT Cegléden és Kecskeméten, az MRI, Kecskeméten és Szolnokon. Az előjegyzési idő rövid, a sürgősségi vizsgálatok megvalósíthatók, könnyen elérhetők.
A laboratóriumi háttér korszerű, a napi igényt egészében kielégíti, néhány speciális vizsgálatra is lehetőség van. Egyéb egyedi vizsgálatok a környező nagyobb kórházakban vagy országos intézetekben elvégezhetők.
A progresszív betegellátás keretében a megfelelő szakterületek magasabb felkészültségű osztályaival, jó kapcsolatot tartunk, betegelhelyezés gördülékenyen történik.
A konzíliumi tevékenység, társszakmák jelenléte munkaidőben, helyben, ügyeletben a szomszédos városok kórházaiban történik.
Az osztály személyi állománya, elsősorban az előtérbe helyezett szakmai célkitűzéseknek megfelelően alakul, így a gastroenterologia, diaetológia, mint az elmúlt évek legjobban elhanyagolt terülte került fejlesztésre, és az utóbbi évek eredményei igazolták erőfeszítéseinket. Ezen területekre koncentrálva sikerült szakmai továbbképzésekkel, ráépített szakvizsgák letételével megfelelő szakmai hátteret kialakítani és ennek segítségével a kor színvonalának megfelelő módon kezelni és gondozni ezen betegségben szenvedőket, és elfogatatni az ezen korszerűbb terápiás elveket.
Az osztályon dolgozó szakdolgozók mind szakképzettek, többen főiskolára járnak, illetve hamarosan végeznek. Az ápolás magas színvonalú, többféle ápolást segítő eszközzel biztosított, segített.
Az utóbbi időben végzett betegelégedettségi vizsgálatok tanúsága szerint erőfeszítéseink nem voltak hiábavalók, betegeink, kollegáink érzik erőfeszítéseinket, elismerik és segítik céljaink megvalósítását.
Széleskörű szakmai feladok várnak még megoldásra, és nem titkolható el, minket is sújtanak, az egészségügyet általánosan érintő gondok, az orvoshiány a finanszírozási rendszer visszáságai, és a további jól ismert számos nehézség.


Dr. Mohay András
oszt. vez. főorvos
Oldal nyomtatása!