NAGYKŐRÖSI
REHABILITÁCIÓS SZAKKÓRHÁZ és
RENDELŐINTÉZET
CITY HOSPITAL

Kórházi osztályok

Rehabilitációs Osztály

Mozgásszervi rehabilitáció


Osztályvezető főorvos:    Dr. Lámfalusi Péter
Szakorvosok:                     Dr. Miklós Márta,  Dr. Rácz Tibor, Dr. Kiséri-Nagy Ildikó, Dr. Lőrinczi Ilona,
                                              Dr. Trencsényi-Stadler Ildikó, Dr. Kolozsvári Csilla
Főnővér (f.sz.):                    Kissné Jekkel Sarolta
Főnővér (1.em.):                  Szűcs Mónika
Vezető gyógytornász:       Török Erzsébet

Betegfelvételi adminisztráció: Szilágyi Tivadarné, Szűcsné Orsányi Andrea
Tel: 53/ 351-444/167

Osztályunk 1995-ben kezdte meg működését. Jelenleg 112 ágyon fogadhatunk betegeket.
Kórházunk három megyehatár találkozásának közelében fekszik. Pest megye déli-, keleti területének ellátása mellett így számos alkalommal jelentkezik igény a Szolnok megyei, illetve Bács  megyei betegek ellátására, mivel kórházunk, illetve osztályunk felszereltsége (személyi, tárgyi feltételek) lehetőséget nyújt a súlyosabb betegek rehabilitációjára is.
Részlegünkön cerebrovascularis (stroke), perifériás érbeteg, amputált, traumás (elsősorban polytraumatizált és különböző gerincvelő sérültek), különböző chronikus neurológiai (pl. sclerosis multiplex, Morbus Little, ALS, stb.), idegsebészeti műtétek utáni, chronikus reumatológiai és ortopédiai  betegek kezelése történik.
A felvételre előzetes vizsgálat vagy konzílium után előjegyzés alapján kerül sor.
Az osztályunkon elvégzett kezelések hatékonyságát a betegek felvételekor és hazabocsátásakor tesztekkel mérjük.
A tesztekkel a beteg állapotváltozása, funkcióinak javulása jól nyomon követhető és a későbbiekben elvégzett controll vizsgálatoknál kapott eredmények összevetésével tudjuk elbírálni a további szükséges kezeléseket, illetve beavatkozásokat.
A gyógytorna , fizikoterápia során alkalmazott kezeléseket egyénre szabottan igyekszünk összeállítani. Ennek megfelelően több programot állítottunk össze:
Részletes képes összefoglaló a KFO osztályról itt!
II. Rehabilitációs Osztály

Kardiológiai rehabilitáció

Osztályvezető főorvos:   Dr. Oroszi Sándor
Főorvosok:                         Dr. Tóth-Baranyi Zsuzsanna
Főnővér:                              Szűcsné Balog Andrea

Betegfelvételi adminisztráció: Petrik Zsuzsanna
Tel: 53/ 351-444/121
     
A kardiológiai rehab. osztály keresztmetszete

Kórházunk életében egy új momentumot jelentett a rehabilitációs osztály és ezen belül a Kardiológiai Rehabilitáció  létrehozása. 1995-ben indultunk el, a kezdeti nehézségeket fokozatosan leküzdve jelenleg egy jól működő, komoly feladatokat ellátó 33 ággyal rendelkező osztállyá fejlődtünk.
Elsosorban természetesen pest-megyei betegeket kezelünk, de az ország bármely pontjáról jelentkező pácienseket is ellátjuk.
Profilunk a kardiológiai beteg rehabilitációja, főleg a szívműtéten átesett betegek, a szívizom infarktust túlélő, a szívelégtelenségben szenvedő betegek rehabilitációja. Természetesen más szívérrendszeri betegségben szenvedőket is el tudunk látni.
Betegeink a felvételi vizsgálatot követően különböző mozgás terápiában vesznek részt a gyógyszeres kezelés mellett. Ezen kívül még diétás tanács adásával, orvosi felvilágosítással és egészségügyi neveléssel is szolgálunk.
Ápoló személyzetünk magasan kvalifikált, minden sürgősségi szituációra fel van készítve. Lelkiismeretesen végzik munkájukat, a betegelégedettségi felméréseink rendszerint kifogástalan ápolásról tanúsítanak.
Betegeinket rehabilitációs kezelésük után is követjük, szakrendelésünkre hívjuk vissza időszakonként kontrollra.
A szakrendelésen ezen kívül az akut betegeket is ellátjuk, gyakran innen irányítjuk oket különböző invazív vizsgálatokra (Szívkoszorúér katéterezés, műtét). Műszerezettségünk megfelelő, minden alapvizsgálatot el tudunk végezni - EKG, EKG Holter, ABPM, szívultrahang, terheléses vizsgálat.
Az orvosi team állandó jelleggel továbbképzi magát.
Úgy gondoljuk, hogy a többi osztállyal együttműködve megpróbálunk egy jó minőségű egészségügyi központot létrehozni Pest-megye déli részén. A megye kb. 650-700.000 lakosának szüksége van ezekre a rehabilitációs ágyakra, mivel a megyében egyedülállóak vagyunk.
Betegeinknek jobbulást és jó egészséget kívánunk.
Belgyógyászati Osztály


Osztályvezető főorvos:     Dr. Mohay András
Főorvosok:                           Dr. Szabó Károly,
Szakorvosok:                      Dr. Zsigmond Zita,  Dr. Micula Hajnalka                                   
Főnővér:                               Kovácsné Tanács Erika

Betegfelvételi adminisztráció: Kucsera Csilla, Tóth Zsoltné
Tel: 53/ 351-444/264

A Rehabilitációs Szakkórház Belgyógyászati Osztálya 50 krónikus ágyon működik.
Feladata Nagykörös város és közvetlen környezete mintegy 32000 ember belgyógyászati jellegű ellátása, illetve a regionális feladatokkal bíró Rehabilitációs Osztály belgyógyászati jellegű szakmai hátterének biztosítása.
A betegek elhelyezése korszerű, mindent igényt kielégítő 2, illetve 4 ágyas fürdőszobás kórtermekben történik. A kórtermek egyéb kényelmi szolgáltatással is bírnak, a szükséges szakmai feltételeken túl, mint pl. TV csatlakozás, vagy ágy melletti telefon.
A diagnosticus lehetőségek a kor színvonalának megfelelőek, helyben található természetesen a hagyományos rtg, az ultrahang, de színes doppler is, vagy echocardigraphia. Hasonlóan korszerű felszereltségű az osztály részeként működő endoscopos laboratórium is. Itt lehetőség van a videoendoscopokon keresztül kisebb beavatkozások elvégzésére is, elsősorban polypectomiára.
A napi diagnosticus szükséglethez elengedhetetlen korszerű eszközök, mint a CT, vagy MRI vizsgálat is könnyen hozzáférhető a szomszédos kórházakban a CT Cegléden és Kecskeméten, az MRI, Kecskeméten és Szolnokon. Az előjegyzési idő rövid, a sürgősségi vizsgálatok megvalósíthatók, könnyen elérhetők.
A laboratóriumi háttér korszerű, a napi igényt egészében kielégíti, néhány speciális vizsgálatra is lehetőség van. Egyéb egyedi vizsgálatok a környező nagyobb kórházakban vagy országos intézetekben elvégezhetők.
A progresszív betegellátás keretében a megfelelő szakterületek magasabb felkészültségű osztályaival, jó kapcsolatot tartunk, betegelhelyezés gördülékenyen történik.
A konzíliumi tevékenység, társszakmák jelenléte munkaidőben, helyben, ügyeletben a szomszédos városok kórházaiban történik.
Az osztály személyi állománya, elsősorban az előtérbe helyezett szakmai célkitűzéseknek megfelelően alakul, így a gastroenterologia, diaetológia, mint az elmúlt évek legjobban elhanyagolt terülte került fejlesztésre, és az utóbbi évek eredményei igazolták erőfeszítéseinket. Ezen területekre koncentrálva sikerült szakmai továbbképzésekkel, ráépített szakvizsgák letételével megfelelő szakmai hátteret kialakítani és ennek segítségével a kor színvonalának megfelelő módon kezelni és gondozni ezen betegségben szenvedőket, és elfogatatni az ezen korszerűbb terápiás elveket.
Az osztályon dolgozó szakdolgozók mind szakképzettek, többen főiskolára járnak, illetve hamarosan végeznek. Az ápolás magas színvonalú, többféle ápolást segítő eszközzel biztosított, segített.
Az utóbbi időben végzett betegelégedettségi vizsgálatok tanúsága szerint erőfeszítéseink nem voltak hiábavalók, betegeink, kollegáink érzik erőfeszítéseinket, elismerik és segítik céljaink megvalósítását.
Széleskörű szakmai feladok várnak még megoldásra, és nem titkolható el, minket is sújtanak, az egészségügyet általánosan érintő gondok, az orvoshiány a finanszírozási rendszer visszáságai, és a további jól ismert számos nehézség.
Központi Fizioterápiás Osztály ( KFO )
BETEGTÁJÉKOZTATÓ

     A fizioterápia olyan egészségügyi szolgáltatás, ahol a fő cél a mozgásos képességek szinten tartása, illetve helyreállítása, az egészség megőrzése, a betegségek megelőzése, gyógyítása a rehabilitáció során. Ebből adódóan a fizioterápia minden klinikai területen jelenlevő terápiás lehetőség. Intézményünkben pácienseink gyógyításának kulcsfontosságú tényezője.

Eredetileg a fizioterápián belül a fő területek:
 • a gyógytorna és a
 • fizikoterápia. De intézményünkben a csapatunkhoz szorosan hozzátartozik:                         
 • az ergoterápia,
 • logopédia,
 • zeneterápia,
 • pszichológia,
 • és a mentálhigiénés konzultáció.

    A szakorvosaink gyakran javasolnak komplex fizioterápiás ellátást a megbetegedések kezelésére, gyógyítására. Ilyenkor az egyes terápiákat személyre szabottan kombinálva, az egyes kezelések egymás hatását erősítve érik el a megfelelő hatást a gyógyuláshoz. A komplex fizioterápiára számos esetben szükség lehet:
 • nyak-, hát-, derék-, és végtagproblémák,
 • szédülés, fejfájás,
 • gerincbetegségek és ortopédiai elváltozások esetén,
 • sérülések után például törés, zúzódás, szalagszakadás, ficam,
 • ízületeket érintő degeneratív elváltozáskor,
 • mozgásszervi műtétek előtti kondicionáláskor,
 • műtétek utáni rehabilitáció, mint csípő-, térd- vállproblémák, gerincműtét,
 • végtag hiány, amputáció,
 • neurológiai problémák (Sclerosis Multiplex, Parkinson kór),
 • agyi katasztrófák ( TIA, agyvérzés, stroke, afázia), és
 • különféle egy vagy több végtagot érintő bénulások esetén.

1. GYÓGYTORNA:
 • Járó és
 • Fekvőbeteg ellátásban is folyik a terápia

    A járóbeteg ellátásban a gyógytornászok főleg reumatológiai és ortopédiai szakrendelések betegeit fogadják, de természetesen kezelnek traumatológiai és neurológiai megbetegedésben szenvedőket is beutaló alapján.
Egyéni és csoportos foglalkozások vannak felnőttek, illetve gyermekek részére egyaránt. Gyermekek részére gerincferdülés megelőzésére, illetve karbantartására van csoportos torna délutánonként.

Járóbeteg gyógytornára bejelentkezés:
 • Személyesen vagy
 • Telefonon: 06-53-351-444     155 vagy 149 mellék
 • Beutalóval
 • Rendelési idő: hétfőtől-péntekig 8:30-15:30

    A fekvőbeteg ellátásban a Mozgásszervi-Kardiológiai-és Belgyógyászati Rehabilitációs Osztályon fekvő páciensek ellátása történik egyéni és csoportos foglalkozások keretében.
Egyéni foglalkozások a kórtermekben, illetve 4 kisebb egyéni tornateremben folynak. Csoportos foglalkozásaink pedig a nagy tornatermekben zajlanak.
A gyógytorna gyakorlatai háromfélék lehetnek.
 • Aktív típus esetén maga a páciens végzi a mozdulatsort (izomerősítő, nyújtó, koordinációs, egyensúly- és tartásjavító gyakorlatok) olykor bot, labda vagy szalag segítségével.
 • Vezetett aktív esetben páciens és terapeuta együtt dolgozik,
 • Passzív esetén viszont a gyógytornász vagy valamilyen eszköz ( Függesztőrács, Motomed-elektromos kerékpár) segítségével indukálják a  kívánt mozdulatokat.
    A födszinti tornateremben végezzük az állítást, járás előkészítést, járás gyakorlást, lépcsőzést. Rendelkezésünkre álló eszközök palettája igencsak széleskörű. (Állítóágy, Elektromos állító kerekesszékek, mechanikus állító gépek, bordásfal).
A megfelelő állás és egyensúly megszerzése után a korlát között teszik meg pácienseink az első lépéseket. Ha szükség van rá különféle térd és bokaortézisek is rendelkezésünkre állnak, a minél biztonságosabb járás elsajátítása érdekében.
Majd pedig a megszerzett biztonság után segédeszközzel ( Járókeret, 1-3 lábú bot, könyökmankó) segítségével történik a további járásgyakorlás. Természetesen mindig szem előtt tartva a végtag szükség szerinti tehermentesítését, illetve a megengedett terhelés pontos betartását. Szintén a terápiához tartozik a lépcsőzés megfelelő fázisainak elsajátítása is.
Amputált betegeink az ideiglenes művégtaggal történő ellátás előtt légláb segítségével gyakorolják az állást, testsúly áthelyezést. A megfelelő erőnlét és az egyensúly elsajátítása után kerül sor a protézissel való járás tanításra. Célunk, hogy az amputált betegek minél önállóbbá váljanak.
    Az első emeleti tornateremben várjuk a járóbeteg gyógytornára érkező egyéni és csoportos foglalkozásra utalt pácienseinket. Emellett itt található még terápiánk kiegészítésére három elektromos kar és láberősítő gép, vállmozgató, több szobakerékpár, és alsó végtagi mozgatógép.
    A 2. emeleti tornateremben különféle csoporttornákat tartunk. Orvos utasítására a beteggel megbeszélve a tornaterem helyét és idejét, a megfelelő ruházatban és lábbeliben (zárt cipő) kezdjük el a mozgatást. A csoportos tornát szivacsmatracon végzik a betegek, általános állapotra való tekintettel a fokozatosság elve szerint végeztetjük a gyakorlatokat.
Általában azonos gyakorlatokat, hogy a kúra alatt a páciens lehetőleg elsajátítsa, és otthon is végezhesse a feladatokat. Helyes ülést, állást, és fekvést is gyakoroltatunk, illetve életmódbeli tanácsokkal látjuk el pácienseinek.
    Ugyancsak a második emeleten találjuk a kardiológiai tornatermünket, ahol a pácienseink erőléte alapján két csoportban folynak a foglalkozások. Ülve, állva labdákkal, és botokkal végeztetjük a gyógytorna gyakorlatokat. A megfelelő kardiális állóképesség elsajátításához három szobakerékpár is rendelkezésünkre áll.

Gyógytornászaink többféle speciális képesítéssel is rendelkeznek, hogy e módszerekkel egyéni terápiák keretében biztosítsuk pácienseink mielőbbi gyógyulását.
 • McKenzie
 • Dorn
 • Schrott
 • Terrier
 • Bobath
 • Lymphoedema kompex terápia

Foglalkoztató (ergoterápia) : Intézményünkben a felső végtag fejlesztését két Rehabilitációs  Tevékenység Terapeuta végzi.
Céljuk:
 • a napi élettevékenységek (ADL) fejlesztése (étkezés, mosdás, öltözködés stb)
 • a felső végtagi funkciók felmérése után e képességek fejlesztése, majd beépítése a mindennapi életbe. Ha a kéz finom mozgásai a megtett erőfeszítések ellenére sem térnek vissza a pácienseket az egykezes életmódra kell megtanítani.
 • szükség szerint a terápia részét képezi a segéd, és segítő eszközök ajánlása, adaptálása (tanfürdőszoba), háztartási tréning (tankonyha), kreatív foglalkozások, terápiás kert gondozása.

2. FIZIKOTERÁPIA:
A komplex terápia fontos részét képezi intézményünkben mind a járóbeteg, mind a fekvőbeteg ellátásban. A kezeléseket kúraszerűen alkalmazzuk. Általában 10 kezelés jelent egy kúrát, melyet fizikoterápiás asszisztenseink orvosi elrendelés alapján végeznek minden nap 7:00-15:00.
Intézményünkben a következő fizioterápiás kezeléseket végezzük.
 • Gyógymasszázs: Mindkét oldali alsó és/vagy felsővégtagi masszázs, nyak, vállöv, hát, medence masszázs.
 • Elektroterápiás kezelések:
-Stabil galván
-Kowarschik
-Kettő/négyrekeszes galván
-Diadinamikus áram
-Interferencia
-TENS       
-Iontoforézisek
-Ingeráram kezelés
-Mágnesterápia
-Ultrahang (vízalatti is)
-Fényterápia (Bioptron lámpa, HydroSun, Laser)

3. LOGOPÉDIA:
    A kifejező beszéd sérülése során logopédiai kezelés szükséges. Ha valamilyen agyi sérülés (infarktus, vérzés, stroke) következtében változás tapasztalható a beszédben pld. szótalálási nehézség, artikulációs pontatlanság, a beszéd megértésének változása, akkor beszédterápiát alkalmazunk.
A logopédiai terápia komplex kezelés, amely magába foglalja az artikulációs gyakorlatokat, illetve a beszéd rendellenességek kezelését célzottan. Az artikulációs pontatlanság az érintett arcfél bénulása, renyhe mozgása miatt következik be, ilyenkor arctornát alkalmazunk.
Félrenyelés kezelésére, nyelés fejlesztés (basalis stimuláció), és fizikoterápiás kezelés javasolt.

4. ZENETERÁPIA
Intézményünkben képzett zeneterapeuta kapcsolódik be az előre megtervezett gyógyító folyamatokba. A betegség következtében létrejött érzelmi, értelmi, közösségi és fizikai állapot visszaállításában, az egészséges vagy azt megközelítő szint elérésében nyújt segítséget.
A terapeuta olyan zenei eszközök, elemek használatával és alkalmazásával dolgozik, mely a betegtől semmilyen előképzettséget nem igényel.
Receptív Zeneterápia: pszichés támogatás esetében.
Integrált Zeneterápia: beszédzavar (afázia) esetében,
                                         kognitív készségek- és képességek fejlesztésében,
                                         pszichés támogatás estében.
Dallam Intonációs Terápia: beszédzavar (afázia) esetében.
Téma Orientációs Zeneterápia: pszichoedukációs céllal.
Zene Indíttatású Kommunikációs Tréning: kommunikációs kompetencia fejlesztése céllal.

5. PSZICHÉS TÁMOGATÁS
A pácienseink pszichés ellátását pszichológus és mentálhigiénés szakember végzi.
Pszichológiai konzultáció: a páciens lelki folyamatainak szükség szerinti monitorozása, pszichés kísérő tevékenység biztosítása, betegségből adódó stresszhelyzetekkel való pszichés megküzdés támogatása.
Mentálhigiénés konzultáció: személyes kapcsolattal segíti a beteget az egészséges vagy azt megközelítő lelki élet kialakítására, visszaállítására és megtartására, az előre meghatározott terápiás cél elérése érdekében.

A TEAM OLYAN GYÓGYÍTÓ EGYÉNEK CSOPORTJA, AKIK KÖLCSÖNÖS EGYÜTTMŰKÖDÉS FOLYAMÁN KÖZÖS CÉLOKAT FOGALMAZNAK MEG ÉS VALÓSÍTANAK MEG. KÖZPONTBAN MINDIG A BETEG ÁLL, ÉS CÉL A MINÉL NAGYOBB ÖNÁLLÓSÁG ELÉRÉSE.

Oldal nyomtatása!